piątek, 19 lipca 2013

Zupa wiśniowa




Smak dzieciństwa:) Odkąd pamiętam Babcia w wakacje zawsze przygotowywała tę zupę. Tak jest i do tej pory. Dziś ja postanowiłam przyrządzić ją trochę "na oko", na czuja. I wyszło pysznie! :D

Składniki:
  • 3 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru, za zależności od słodkości wiśni
  • litr wody
  • szczypta soli 
  • pół szklanki mleka
  • łyżka mąki
  • makaron

Wiśnie włożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować chwilę, widelcem rozdrobnić wiśnie, by sok w nich zawarty dostał się do wywaru. Mąkę rozrobić w mleku, wlać do zupy i gotować 5 minut. Wyłączyć gaz. Ugotować makaron, dodać do zupy i gotowe:)



Smacznego, Aga
                                        Przepis bierze udział w akcjach:
Z dziećmi i dla dzieci
                                           Kwaśnie, no właśnie
                                             W wiśniowym sadzie 2013
                                       

3 komentarze:

  1. ale fajna letnia zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też kojarzę z dzieciństwa ten smak, ale teraz wolę znacznie bardziej zwykły kompot wiśniowy z kluskami - czyli bez mąki i mleka.
    Pycha, aż chyba jutro zrobię :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj rzeczywiscie smak z dziecinstwa... Nie jadlam takiej cale lata! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...